ESKİŞEHİR’DE OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZA EĞİTİM, SPOR VE YAŞAM MERKEZİ (ESYAM) PROJESİ 18 Mart 2020, 21:52

Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) üyelerinin otizmli çocukları olmak üzere, Eskişehir ilinde ikamet eden Otizm spektrum bozukluğu olan bireylere eğitim faaliyetlerinde bulunmak. Resim, müzik, el sanatları, spor vs faaliyetleri ile kaliteli zaman geçirme ve ileriye dönük olarak istihdam yaratmak. Ayrıca otizmli bireylerin iletişim, sosyalleşme, günlük yaşam becerileri gibi çok yönlü gelişimlerini sağlamak. Zihinsel yetenekleri ile bilgilerini artırmak için belirlenen esaslar çerçevesinde bakım ve eğitim hizmeti vermek.
Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) üyelerinin otizmli çocukları olmak üzere, Eskişehir ilinde ikamet eden Otizm spektrum bozukluğu olan bireylere eğitim faaliyetlerinde bulunmak. Resim, müzik, el sanatları, spor vs faaliyetleri ile kaliteli zaman geçirme ve ileriye dönük olarak istihdam yaratmak. Ayrıca otizmli bireylerin iletişim, sosyalleşme, günlük yaşam becerileri gibi çok yönlü gelişimlerini sağlamak. Zihinsel yetenekleri ile bilgilerini artırmak için belirlenen esaslar çerçevesinde bakım ve eğitim hizmeti vermek.
Devamında otizmli bireylerin, kendi başına bir evde gündelik aktiviteleri yerine getirme ve hayatını sürdürebilme becerilerini kazandırmak. Bu becerileri kazanmış bireylerin ailelerinin yanında, ailesinin yanında kalamayanların ise denetim altında ayrı evlerde yaşayabilmelerine fırsat vermek, bu imkânları bulamayan ya da ailesini kaybetmiş bakacak kimsesi bulunmayan otizmli bireylere de sürekli bakım hizmetlerini vermek.
Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin yaşam boyu normal bireyler ile sosyal, kültürel ve yetenek arttırıcı etkinlikler yapmalarını, spor, hayvancılık ve tarımla uğraşmalarını, doğa ve toplumla kaynaşmalarını sağlamak ve beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek.
Ailelerin zaruri durumlarında (cenaze, sağlık sorunları vb.) çocuklarının belirlenen geçici sürede tam zamanlı (24 saat) bakımını sağlamak amacı ile Eğitim, Spor ve Yaşam Merkezi açmayı istiyoruz.
NEDEN YAŞAM MERKEZİ
Temel Düşünce; Otizmli bireylerin tüm yaşamsal ihtiyaçlarını sağlayan, ailelerin işlerini kolaylaştırmak ve öncelikle acil durumlar için kendilerine bir parça zaman ayırmalarına imkan tanımaktır.
Oldukça geniş bir yaş yelpazesi içinde kalan ve bir o kadar çeşit arz eden tüm engellileri bu amaç doğrultusunda tek tesis altında toplamanın imkânsız olduğu, ilk etapta anlaşılması üzerine otizmli bireyler ve aileleri üzerinde çalışmanın mecburiyeti ortaya çıkmıştır.
Engel grupları içinde bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyan en büyük grup zihinsel ve fiziksel engel grubudur. Zihinsel engelli bireylerin eğitim, bakım, rehabilitasyon süreçleri belirli hizmet standartları çerçevesinde karşılanmaya çalışılmakta ancak spesifik engel grubu olan otizmli bireylere yeterli olmamaktadır.
İlimizde yapılan görüşme ve incelemelerimize göre yaklaşık 600 civarında otizmli bireyin yaşadığı bilinmektedir. Ancak bu sayının içinde teşhis konulmamış veya ailesi tarafından gizlenebilen vakalarda mevcuttur. Bu konuda ilimizde ve Türkiye’de kesin sayısal veri mevcut değildir.
İlimizde gündüzlü olarak hizmet veren herhangi bir resmi bakım veya rehabilitasyon kuruluşu bulunmamaktadır. Bu durumdan otizmli aileleri mağdur ve şikayetçi olmaktadır. İlimizdeki mevcut kuruluşlar tam kapasite ile hizmet vermesi nedeniyle gündüzlü hizmet noktasında gelen talepler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce karşılanamamaktadır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, 2016 yılında yürürlüğe giren otizm ulusal eylem planı doğrultusunda “Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler için her yaş grubunun ihtiyaçlarına uygun yatılı ve/veya gündüzlü rehabilitasyon ve bakım merkezleri kurulmalıdır.” ibaresi yazdığı halde ilimizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün hiçbir girişimde bulunmaması ve böyle bir tesisin yapılmamış olması Eskişehir’de otizmli birey sahibi aileleri oldukça sıkıntıya sokmuş ve çaresiz bırakmıştır.
Yaşam merkezi, Eskişehir’ de otizmli bireyler için bir ilk olacak, otizmli bireylerin topluma üretken olarak katılımlarını sağlayacağı gibi sosyal hayata uyumlarını da arttırarak toplumla bütünleşmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda iş ve meslek sahibi olarak istihdamlarını kolaylaştıracak, aktif bakım hizmetleri ile bireylere bağımsız yaşam becerileri kazandıracaktır.
Otizmli birey ve ailelerinin yaşam merkezinde kaliteli ve güler yüzlü hizmetlerle yaşamdan zevk alan, yaşama bağlı, mutlu, üretken bireyler olmalarına katkı sağlayacaktır. Toplumun otizmli bireyler ile bütünleşmesi ve kaynaşması için yapılacak çalışmalarla otizm konusunda duyarlılık yaratacak, yurtdışından ve yurtiçinden gelecek kişilerle yaşam merkezinde, sosyal tesislerde otizmli bireylerin etkileşimi sağlanacaktır.
İlimiz üniversitelerinden verilecek hizmetlere ilişkin olarak doğrudan destek alınabilecek nitelikte öğretim üyeleri, araştırmalar ve akademik kaynaklar bulunmaktadır.
Henüz birkaç ilde (Konya, İstanbul, Bursa, Malatya, Trabzon) hizmet vermeye başlayan veya proje aşamasında olan otizmli bireylere yönelik merkezlerin başta otizmli bireyler olmak üzere ailelere de katkı sağladığı açıktır. İlimizde yaşayan otizmli yakınlarının da talepleri değerlendirildiğinde böyle bir merkezin yapılmasının hayati önem arz ettiği bilinmektedir.
Neden Yaşam Merkezi; Otizmli çocuklar Yaşam merkezinde profesyonel bir kadro ile hayata hazırlanırlar. Aileler, çocuklarının gelecekteki yaşamları İçin kaygı taşımazlar. Yaşam merkezinde sosyalleşme İmkânı bulurlar. Yaşam merkezinde İş imkânı bulabilirler. Yaşam merkezinde uzmanlar tarafından Değerlendirilerek, üstün yetenekleri keşfedilir ve uygun yönlendirme yapılır. Yaşam merkezinde, aile bireylerinden yoksun veya aileler tarafından bakımı İsteniyor İse yaşamları garanti altına alınır. Aileler çocuklarının anlık veya sürekli bakım İhtiyaçlarını yaşam merkezi İle karşılarlar. Yaşam merkezinde düzenlenen kurs ve eğitimler İle farklı becerilere sahip olurlar. Spor yapma İmkânı bulurlar. Çevre halkının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler ile toplumsal yaşama entegre olurlar.