Otizm Nedir 18 Mart 2020, 22:47

Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Eskişehir ilinde yaklaşık 600 civarında Otizm’li birey olduğu değerlendirilmekte ve Dünyada 58 bebekten biri otizmli olarak doğmaktadır. Erkek sayısı kız sayısına göre daha fazla olmakta ve kızlar otizmi daha ağır yaşamaktadır.
OTİZM NEDİR?
Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.
Eskişehir ilinde yaklaşık 600 civarında Otizm’li birey olduğu değerlendirilmekte ve Dünyada 58 bebekten biri otizmli olarak doğmaktadır. Erkek sayısı kız sayısına göre daha fazla olmakta ve kızlar otizmi daha ağır yaşamaktadır.
OSB’li bireylere sunulan özel eğitim hizmetleri MEB tarafından verilmekte olup buna ilişkin uygulama hükümleri “Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği”nde yer almaktadır. OSB’li bireyler, özel eğitim uygulama merkezinde, özel eğitim iş uygulama merkezinde, özel eğitim sınıflarında ya da normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte kaynaştırma sınıflarında eğitim görmektedir. Bu bireyler ayrıca özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitim almaktadırlar.
Otizmin Tipik Belirtileri
Söyleneni işitmiyor gibi davranır. Parmağı ile istediği şeyi göstermez. Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermez. Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söyler. Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketler yapar. Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranır. Gözleri bir şeye takılıp kalır. Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapar. Çevreye ilgisizdirler. Adına tepki vermezler. Aşırı hareketli ya da hareketsiz olabilirler. Çoğunlukla insanları değil cansız varlıkları tercih ederler. İşaret etmezler, ihtiyaçlarını yetişkinin elini kullanarak ifade ederler. Taklit becerisi yoktur ya da sınırlıdır. Konuşma birçoğunda gelişmemiştir. Söylenenleri papağan gibi tekrarlarlar. Konuşma gelişse bile bunu iletişim aracı olarak kullanmazlar. Düzen takıntıları vardır. Tekrarlayan davranışları (stereotipiler) vardır, (nesneleri çevirme, elçırpma, kanat çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, parmak ucunda yürüme…) Oyuncaklarla gerektiği gibi oynamazlar. Sürekli aynı oyunları oynamayı tercih ederler. Beklemeye yada isteklerini ertelemeye pek tahammülleri yoktur.