OFDER Yaşam Merkezi İçin Çalışıyor 18 Mart 2020, 22:49

Öncelikle Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) üyelerinin otizmli çocukları olmak üzere, Eskişehir ilinde ikamet eden Otizm spektrum bozukluğu olan bireylere eğitim faaliyetlerinde bulunmak. Resim, müzik, el sanatları, spor vs faaliyetleri ile kaliteli zaman geçirme ve ileriye dönük olarak istihdam yaratmak. Ayrıca otizmli bireylerin iletişim, sosyalleşme, günlük yaşam becerileri gibi çok yönlü gelişimlerini sağlamak. Zihinsel yetenekleri ile bilgilerini artırmak için belirlenen esaslar çerçevesinde bakım ve eğitim hizmeti vermek.
Öncelikle Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) üyelerinin otizmli çocukları olmak üzere, Eskişehir ilinde ikamet eden Otizm spektrum bozukluğu olan bireylere eğitim faaliyetlerinde bulunmak. Resim, müzik, el sanatları, spor vs faaliyetleri ile kaliteli zaman geçirme ve ileriye dönük olarak istihdam yaratmak. Ayrıca otizmli bireylerin iletişim, sosyalleşme, günlük yaşam becerileri gibi çok yönlü gelişimlerini sağlamak. Zihinsel yetenekleri ile bilgilerini artırmak için belirlenen esaslar çerçevesinde bakım ve eğitim hizmeti vermek.
Devamında otizmli bireylerin, kendi başına bir evde gündelik aktiviteleri yerine getirme ve hayatını sürdürebilme becerilerini kazandırmak. Bu becerileri kazanmış bireylerin ailelerinin yanında, ailesinin yanında kalamayanların ise denetim altında ayrı evlerde yaşayabilmelerine fırsat vermek, bu imkânları bulamayan ya da ailesini kaybetmiş bakacak kimsesi bulunmayan otizmli bireylere de sürekli bakım hizmetlerini vermek.
Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin yaşam boyu normal bireyler ile sosyal, kültürel ve yetenek arttırıcı etkinlikler yapmalarını, spor, hayvancılık ve tarımla uğraşmalarını, doğa ve toplumla kaynaşmalarını sağlamak ve beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek.
Ailelerin zaruri durumlarında (cenaze, sağlık sorunları vb.) çocuklarının belirlenen geçici sürede tam zamanlı (24 saat) bakımını sağlamak amacı ile Eğitim, Spor ve Yaşam Merkezi açmayı istiyoruz.
- NEDEN YAŞAM MERKEZİ:
Temel Düşünce; Otizmli bireylerin tüm yaşamsal ihtiyaçlarını sağlayan, ailelerin işlerini kolaylaştırmak ve öncelikle acil durumlar için kendilerine bir parça zaman ayırmalarına imkan tanımaktır.
Oldukça geniş bir yaş yelpazesi içinde kalan ve bir o kadar çeşit arz eden tüm engellileri bu amaç doğrultusunda tek tesis altında toplamanın imkânsız olduğu, ilk etapta anlaşılması üzerine otizmli bireyler ve aileleri üzerinde çalışmanın mecburiyeti ortaya çıkmıştır.
Engel grupları içinde bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyan en büyük grup zihinsel ve fiziksel engel grubudur. Zihinsel engelli bireylerin eğitim, bakım, rehabilitasyon süreçleri belirli hizmet standartları çerçevesinde karşılanmaya çalışılmakta ancak spesifik engel grubu olan otizmli bireylere yeterli olmamaktadır.
İlimizde yapılan görüşme ve incelemelerimize göre yaklaşık 600 civarında otizmli bireyin yaşadığı bilinmektedir. Ancak bu sayının içinde teşhis konulmamış veya ailesi tarafından gizlenebilen vakalarda mevcuttur. Bu konuda ilimizde ve Türkiye’de kesin sayısal veri mevcut değildir.
İlimizde gündüzlü olarak hizmet veren herhangi bir resmi bakım veya rehabilitasyon kuruluşu bulunmamaktadır. Bu durumdan otizmli aileleri mağdur ve şikayetçi olmaktadır. İlimizdeki mevcut kuruluşlar tam kapasite ile hizmet vermesi nedeniyle gündüzlü hizmet noktasında gelen talepler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce karşılanamamaktadır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, 2016 yılında yürürlüğe giren otizm ulusal eylem planı doğrultusunda “Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler için her yaş grubunun ihtiyaçlarına uygun yatılı ve/veya gündüzlü rehabilitasyon ve bakım merkezleri kurulmalıdır.” ibaresi yazdığı halde ilimizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün hiçbir girişimde bulunmaması ve böyle bir tesisin yapılmamış olması Eskişehir’de otizmli birey sahibi aileleri oldukça sıkıntıya sokmuş ve çaresiz bırakmıştır.
Yaşam merkezi, Eskişehir’ de otizmli bireyler için bir ilk olacak, otizmli bireylerin topluma üretken olarak katılımlarını sağlayacağı gibi sosyal hayata uyumlarını da arttırarak toplumla bütünleşmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda iş ve meslek sahibi olarak istihdamlarını kolaylaştıracak, aktif bakım hizmetleri ile bireylere bağımsız yaşam becerileri kazandıracaktır.
Otizmli birey ve ailelerinin yaşam merkezinde kaliteli ve güler yüzlü hizmetlerle yaşamdan zevk alan, yaşama bağlı, mutlu, üretken bireyler olmalarına katkı sağlayacaktır. Toplumun otizmli bireyler ile bütünleşmesi ve kaynaşması için yapılacak çalışmalarla otizm konusunda duyarlılık yaratacak, yurtdışından ve yurtiçinden gelecek kişilerle yaşam merkezinde, sosyal tesislerde otizmli bireylerin etkileşimi sağlanacaktır.
İlimiz üniversitelerinden verilecek hizmetlere ilişkin olarak doğrudan destek alınabilecek nitelikte öğretim üyeleri, araştırmalar ve akademik kaynaklar bulunmaktadır.
Henüz birkaç ilde (Konya, İstanbul, Bursa, Malatya, Trabzon) hizmet vermeye başlayan veya proje aşamasında olan otizmli bireylere yönelik merkezlerin başta otizmli bireyler olmak üzere ailelere de katkı sağladığı açıktır. İlimizde yaşayan otizmli yakınlarının da talepleri değerlendirildiğinde böyle bir merkezin yapılmasının hayati önem arz ettiği bilinmektedir.
Neden Yaşam Merkezi; Otizmli çocuklar Yaşam merkezinde profesyonel bir kadro ile hayata hazırlanırlar. Aileler, çocuklarının gelecekteki yaşamları İçin kaygı taşımazlar. Yaşam merkezinde sosyalleşme İmkânı bulurlar. Yaşam merkezinde İş imkânı bulabilirler. Yaşam merkezinde uzmanlar tarafından Değerlendirilerek, üstün yetenekleri keşfedilir ve uygun yönlendirme yapılır. Yaşam merkezinde, aile bireylerinden yoksun veya aileler tarafından bakımı İsteniyor İse yaşamları garanti altına alınır. Aileler çocuklarının anlık veya sürekli bakım İhtiyaçlarını yaşam merkezi İle karşılarlar. Yaşam merkezinde düzenlenen kurs ve eğitimler İle farklı becerilere sahip olurlar. Spor yapma İmkânı bulurlar. Çevre halkının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler ile toplumsal yaşama entegre olurlar.
Yaşam Merkezinde Neler Olabilir;
Dernek yönetim kurulu odası
Dernek yönetiminin toplanıp kararlar alabileceği, Evraklarını bulundurabileceği, konuk ağırlayabileceği, görüşmeler yapacağı bir oda olacaktır.
Çok maksatlı salon 50-75 kişilik (Gösteri ve Konsere Uygun)
Otizmde aile eğitimi önemli bir yer tutar. Bu amaçla ailelerin eğitimi, gerektiğinde öğretmenlerin ve diğer personelin eğitimi amacıyla kullanılacaktır. Ayrıca bu salonda, çocukların etkinlikleri(tiyatro, gösteri vb.) sahnelenecektir. Ailelere veya çocuklara çeşitli konularda sinema(film) gösterimi yapılacaktır.
Kapalı spor salonu
Kapalı spor salonunda düşünülen aynı anda farklı sporların yapılmasıdır. Uyum sağlayan otizmli çocuklar, aynı salonlarda grup veya takım çalışmalarına alınırlar. Uyum sağlamayan otizmli çocuklarla uyum sağlayana kadar bireysel spor çalışmasına devam edilir.
Açık spor alanları
Topla oynanan basketbol, voleybol, hentbol, futbolu gibi takım sporlarının yapılabilmesi amaçlanan alanlar.
Açık mesire alanları
Otizmli birey ve aileleri ile konukların piknik yapabileceği, Oturup dinlenebileceği alanlar.
Açık trafik eğitim alanı, yaya geçişleri
Akülü araçların kullanılabileceği trafik işaretlerinin ve mini sinyalizasyon lambalarının kullanıldığı çocukların trafik kurallarını yaşayarak öğrendiği parkur.
Bisiklet parkuru ve bisikletlik
Bisiklet parkurunda; dış ortamdaki tehlikelerden dolayı bisiklete binemeyen çocukların rahatça bisiklete binebildiği iki ve üç tekerlekli bisikletlerin hatta scooterlarında kullanabileceği, kaykay sürülebilen etrafında düşmeye ve çarpmaya karşı yumuşak malzemelerle tedbir alınmış parkur. Bisiklet parkuru aynı zamanda aileler ve çocuklar için yürüme ve koşu parkuru da olabilir. Tesise abone olan ailelerin kendi bisikletlerini kullandıktan sonra kilitleyebilecekleri bisikletlik de bu alan içinde veya farklı bir yerde düşünülmelidir.
Tarım Ve Toprakla Oynama Alanı
Bitki yetiştirme (sera ve açık alan), fidan dikme, sulama, budama, el arabası kullanma, toprak eleme, kazma, belleme gibi eylemlerin yapılabileceği alan. Bu alanda bahçıvan aletleri bulunacaktır. Gerekli durumlarda tesis bahçesinde bulunan ağaçların, çiçeklerin, çimlerin bakım yaptırılacaktır.
Açık Fitness ve Oyun Aletleri Bölümü
Aileler ve çocuklara hitap eden özel seçilmiş kondisyon aletleri Trambolin (zıp zıp), Kapalı kaydırak, Dağcı tırmanma duvarı, Şişme havuz, bulunan alan. Bu alandan çocukların kaynaşması için mahallelilerinde faydalanması düşünülebilir.
Kümes Hayvanları Barınağı ve evcil hayvanlar
Çocukların evcil hayvanları beslemeleri, onları okşamaları, sevmeleri, bakımlarını üstlenmeleri amaçlanan ve içerisinde tavuk, kaz, bazı kuş çeşitleri, kedi, tavşan gibi hayvanların bulunabileceği mini hayvanat bahçesi. Bu hayvanların olduğu alana mahalle çocuklarının da ilgisi çekilebilir.
El Sanatları, beceri, Meslek eğitim atölyesi
İş- uğraşı Terapisi, otizmli çocukların yeni beceriler öğrenmesine ve günlük hayata daha aktif ve özgüvenle katılmasına yardımcı olur. Çocuklarda İş ve Uğraşı Terapisi, görsel yetenekleri ve algılama becerilerini, kognitif (bilişsel) yetenekleri, duyuların değerlendirilmesini, ince motor aktivitelerini geliştirir, destekler. Bu yaklaşımla, çocukların özgüvenlerini ve başarı duygularını pekiştirirken, bağımsızlık kazanmaları sağlanır.
Otizmli çocuklarda İş Uğraş Terapisi, duyusal-bazlıdır ve çocukların duyusal sistemlerini bütünlemeyi hedefler. Özellikle okul çağını tamamlamış otizmli bireylerin (16 yaş ve üstü) okul sonrası eve kapanmalarını engellemek ve hayatın içine alabilmek için basit marangozluk işleri, seramik, çömlek işleri, galoş yapımı, paketleme ve ambalajlama işleri, tamir aletleri kullanımı, meslek edinmeye yönelik takı tasarımı, pul, boncuk, ahşap boyama, kâğıt işleri ve dekoratif süslerle süs eşyaları yapımı el becerilerinin öğretildiği çok amaçlı salon. Bu kapsamda bazı firmaların paketleme işleri burada yapılarak tesise ve çalışan otizmli bireylere ek gelir sağlanabilir. Ayrıca burada üretilen eşyaların değerlendirilmesi de düşünülebilir.
Otizmli birey oyun ve dinlenme odası
Eğitim alan çocukların veya bekleme esnasında kardeşlerinin oyun oynayabilecekleri, yaşlarına ve özelliklerine uygun eğlenceli vakit geçirmeye yönelik muhtelif oyuncakların bulunduğu alan.
Kafeterya, Yemekhane
Kafeterya, hem hafta içi hem de hafta sonları kullanılabilen ailelerin sohbet ettiği, terası (kışında kullanılabilen) olan, çocukların açık alanlarda veya kapalı alanlardaki aktivitelerinin aileleri tarafından izlenebildiği bir yer olarak düşünülmelidir. Ayrıca zaman zaman şehrin ileri gelenlerine, protokola yemek verilerek tesisin tanıtımı, çalışmaları hakkında bilgi verilmesi planlanmaktadır. Ailelerin hafta sonları veya başka zamanlarda toplu kahvaltılı veya yemekli toplantıları da burada yapılabilecektir.
Müzik, ritim ve dans odası
Otizmli çocuklar müzik seslerine karşı ilgilidirler ve bir kısmı iyi ritim tutabilirler. Bu odada trampet, davul gibi vurmalı çalgılarla ritim ve müzik çalışması düşünülmektedir. Bu odada ses yalıtımı düşünülmelidir.
Resim ve Fotoğraf Odası
Çocukların resim, boyama faaliyetlerinin yapıldığı, fotoğraf çekebilen çocukların faaliyetlerini sergilediği çok amaçlı sanat odası
Misafirhane (Üst katta olabilir, bağımsız giriş düşünülmelidir)
İlk etapta yapılacak bu 3-5 kişilik konaklama bölümü gündüzleri uyku odaları olabilecektir. Ailelere veya eğitimcilere konferans, seminer, kurs vermek amacıyla yurt içi ve yurt dışından gelen ve burada konaklaması gereken uzman, terapist, eğitimci, danışman gibi konuyla ilgili misafirlerin burada kalmaları da amaçlanmaktadır. İleriye yönelik olarak; aileler ihtiyaçları olduğunda(hastalık, cenaze gibi durumlarda) günü birlik veya en fazla iki gece, üç gündüz gibi çocuklarını tesise bırakabilecekleri bir alan olarak düşünülmektedir.
Mutfak
Otizmli çocukların ve yetişkin bireylerin günlük hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan yemek yapma becerilerini öğretmek ve geliştirmek amacıyla düşünülmüştür. Bir mutfakta olması gereken her şey burada bulunmalıdır. Burada bireylere ekmek kesme, salata yapma, ocak kullanma, çorba yapımı, çay demleme, soğan doğrama, yumurta kırma, bulaşık yıkama, yemek masasının hazırlanması, masanın toplanması, yemek ve içecek servisinin yapılması gibi beceriler öğretilecektir. Servis yapma konusunda yetişen otizmli bireylerin tesisin kafeteryasında veya özel tesislerde istihdamı düşünülecektir. Belli seviyeye gelen bireylerin otelcilik ve turizm uygulama okullarında daha farklı uygulamalara katılmaları sağlanabilir.
Çamaşır yıkama, kurutma ve ütü odası
Okul çağını tamamlamış yetişkin otizmli bireylerin otomatik çamaşır makinası, çamaşır kurutma makinası kullanımlarının öğretilmesi, buharlı ütü kullanarak elbise ütüleme becerilerinin öğretilmesi amacını taşıyan bir alan. Burada bu işler öğretilirken duyurular yapılarak üniversite öğrencilerine ücret karşılığı çamaşırlarının yıkanması ve ütülenmesi hizmeti verilebilir.
Berber
Otizmli çocukların saç kestirmeleri bir problemdir. Ailelerin bu sıkıntılarını gidermek için bir erkek kuaförünün hizmet vermesi düşünülmektedir. Böyle bir alan ayrılırsa ayrıca annelerin de faydalanabileceği bayan kuaförü de düşünülebilir.
İlk yardım sağlık odası
İhtiyaç duyulduğunda hem hizmet alan engellilere hem de ailelerine acil sağlık hizmeti verilmesi amacı taşımaktadır.
Büro hizmetleri ve arşiv odası
Büro hizmetleri ve arşiv-dosya odası olarak düzenlenerek kullanılacaktır.