Farkındalığı arttırmak amacı ile tamamlanan etkinliklerimizden önemlileri şöyledir;

1- Farkındalık konferansı, Prof.Dr. Gönül Kırcaali  İFTAR ve Prof.Dr. Elif  Tekin  İFTAR  (7 Nisan 2013) Otizm alanındaki son gelişmeler , Otizm alanında yürütülen aile eğitimleri/ çalışmaları.

2- 2013 -2016 yıllarında haftada bir gün ve günde bir saat olmak üzere yüzme öğretmenleri ile yüzme eğitimi yapıldı.

3- Özel gereksinimli çocuk ailelerinin sesi (Panel) Anadolu üniversitesi Prof.Dr. Atilla  CAVKAYTAR  başkanlığı ile yönetim kurulu tarafından 3.11. 2013 tarihinde yapıldı.

4- TRT Okul televizyonunda Özel gereksinimli çocuk ailelerinin sesi isimli Açık oturum programında, Anadolu üniversitesi Prof.Dr. Atilla CAVKAYTAR ve yönetim kurulu’nun katılımı ile 10 Ocak –  24 Ocak 2013 tarihinde iki bölüm halinde söyleşi yapıldı.

5- Moral ve motivasyonu arttırmak için değişik tarihlerde iki kez Buselik 5’li Türk sanat müziği konseri yapıldı.

6- Sosyal yaşama katkı amacıyla, 23 Mar. – 29 Haz. 2014 tarihinde Anadolu Ünv. Gölge öğretmenle yaşam etkinliği yapıldı.

7- Eskişehir’de vosbağa derneği ile farkındalık için Wosvagen kaplumbağa klasik otomobiller ile şehir turu etkinliği yapıldı. (2 Nisan 2014)

8- OFDER Yararına yılda bir kez kermes etkinliği yapıldı. (Nisan 2014-2015-2016)

9- Anadolu üniversitesi spor bilimleri fakültesi ve Anadolu üniversitesi engelliler araştırma enstitüsü – OFDER işbirliği ile dört dönem eğitim öğrenim süresince, bilimsel araştırma ve verilere dayandırılan, değerlendirilen ve raporlanan spor etkinliği yapıldı.(2014 – 2015 -2016)

10- Anadolu üniversitesi ile planlanarak yapılan 4 gün süreli aile eğitimi (24 Nis.-8-15-22 May. 4 oturum)  Anadolu üniversitesinde yapıldı.

11- Konferans, Doc.Dr. Tülin FİDAN, Otizm’de dilin önemi 19 May. 2014 tarihinde yapıldı.

12- Konferans, Prof.Dr. Binyamin BİRKAN otizm ve eğitim 23 May. 2014 tarihinde yapıldı.

13- Yunusemre lions kukübü davet ve sponsorluğu ile dernek üyelerimizin Bab-ı Alem Bahçede iftar yemeği 15 Ağu. 2014 tarihinde yapıldı.

14- Antalya uluslar arası otizm kongresinde (ULOK 2014) 14-16 Kas. 2014 poster çalışması ve stant açılması yapıldı.

15- Dernek Ofisinde;

– Otizm ile tanışmak zorunda kalmış aileler için bilgi destek birimi oluşturuldu,

– İl dışından Eskişehir’e gelen otizmli çocuk sahibi ailelerin, ev konseptinde olan derneğimizde kısa süreli dinlenme ve vakit geçirebilecekleri duyurusu yapılmış ve gelenler ağırlanmışlardır.

– Arzu eden üyelerimize, el işleri yapmak için öğretmen eşliğinde imkan sağlanmış olup, hobi ve terapi amaçlı el işleri yapılmaktadır.

– Evlerinde sıkılmış, değişik zaman geçirmek ve bilgi paylaşımında bulunmak isteyen üyelerimize, derneğimizde faydalı ve hoş vakit geçirecekleri mekan ve bahçe oluşturulmuştur.

– Aynı şekilde derneğimizde çocuklarımızın sıkılmadan ve ikaz edilmeden eğlenceli vakit geçirecekleri mekan ve bahçe oluşturulmuştur.

16- 2015 Nisan ayında, Eskişehir spor futbolcuları ile etkinlikler yapılmış ve futbolcular ile çekilen fotoğraflar farkındalık yaratmak için değişik yerlerde yayınlanmıştır..

17- 2013 yılında başladığımız yaşam merkezi çalışmaları umut verici sonuçlara ulaşmış bulunmaktadır. Bu kapsamda  Aile ve sosyal politikalar il müdürümüzle birlikte İstanbul da faaliyetini gösteren otizm bakım evi, engelsiz yaşam merkezi ayrıca Konya Selçuk belediyesi ve Konya otistik çocuklar ve aileleri yardımlaşma derneğinin birlikte yürüttüğü otizm yaşam merkezi iki gün süreyle incelenerek görüşmeler yapıldı. Daha sonra yapılan çalışmalar düzenlenerek Eskişehir valisi Sayın Güngör Azim TUNA ya Aile ve sosyal politikalar il müdürü ile tarafımdan arz edildi. Sayın vali dinledikten ve görüşlerini bildirdikten sonra Eskişehir de bu tür çalışmaların başlaması talimatını verdi ve çalışmalar devam etmektedir.

Neden yaşam ve eğitim merkezi ?

• Otizmli çocuklar Yaşam merkezinde profesyonel bir kadro ile hayata hazırlanırlar.
  •  Aileler, çocuklarının gelecekteki yaşamları İçin kaygı taşımazlar.
  • Yaşam merkezinde sosyalleşme İmkânı bulurlar.
  • Yaşam merkezinde İş imkânı  bulabilirler.
  • Yaşam merkezinde uzmanlar tarafından Değerlendirilerek, üstün yetenekleri keşfedilir ve uygun yönlendirme yapılır.
  • Yaşam merkezinde, aile bireylerinden yoksun veya aileler tarafından bakımı İsteniyor İse yaşamları garanti altına alınır.
  • Aileler çocuklarının anlık veya sürekli bakım İhtiyaçlarını yaşam merkezi İle karşılarlar.
  • Yaşam merkezinde düzenlenen kurs ve eğitimler İle farklı becerilere sahip olurlar.
  • Sürekli spor yapma  İmkânı bulurlar.
  • Çevre halkının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler ile toplumsal yaşama entegre olurlar ve toplum ile sürekli sosyal olurlar

18- Yaz döneminde dernek binası bahçesinin düzenlemesi yapılarak, çocuklarımızın vücut dengelerini sağlamaları, eğlenmeleri ve hoş vakit geçirerek enerjilerini atmaları için yüzme havuzu, trombolin, spor aletleri kullanımı sağlanmıştır.

19- 26.10.2015 tarihinde And. Ünv. Yunus Emre Meslek Yüksek Okulu, Çocuk Gelişimi Bölümü’nde otizm anlatıldı ve derneğin tanıtımı yapıldı.

20- 21 – 22 Kasım 2015 tarihinde And. Ünv. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri ile iki günlük sosyalleşme üzerine çocuklarımızla birlikte etkinlik yapıldı. Kafeye gidildi, futbol oynandı ve maç izlenmeye gidildi.

21- 2 Aralık Dünya Engelliler gününde Tepebaşı Bld.’nin düzenlemiş olduğu Anıtkabir ziyaretine çocuklarımızla birlikte katılım sağlandı.

22- 7 – 8 Aralık 2015 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü sivil ve toplum kuruluşları için düzenlenen gelişim seminerine katılım sağlandı.

23- 11.12.2015 tarihinde, engelli bireylere yönelik proje eğitimine katılım sağlandı.

24-  4.12.2015 tarihinde anadolu üniversitesi gazetesi için otizmli çocuklarla ilgili röportaj yapıldı.

25- Anadolu üniversitesi engelliler araştırma enstitüsü müdürü Prof.Dr. Sema Batu ve Ar. Gör. Ezgi Alagözoğlu  otizmli çocuklarımızın ergenlik döneminde olan abi ve ablalarla bir çalışma yapıldı.

26- Ailelerin ve otizm destekçilerinin bir araya gelmesini, moral ve motivasyonun arttırılmasını amaçlayan, derneğimizin aylık kahvaltıları çeşitli mekanlarda bu güne kadar aksatılmadan devam etti.

27- Anadolu üniversitesi Öğrt. Üyesi Yrd. Dc. Dr. Ayten Düzkantar derneğimiz üyesi baba ve annelere çocuklarımızın ergenlik problemlerine yönelik  ergenlik ve cinsel eğitim konferansı verdi.

28- Anadolu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri, topluma hizmet uygulama dersi kapsamında 8 haftalık OFDER’in etkinliklerine katkı sağladı.

29- Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü 3. sınıf öğrencileriyle topluma hizmet uygulama dersi kapsamında haftada bir gün çocuklarımızla 8 haftalık,  Osmangazi üniversitesi özel eğitim bölümü 3. sınıf öğrencileriyle 12 haftalık sosyalleşme etkinliği yapıldı. Etkinlik ile şehirde değişik ortamlarda iki saat birlikte olunarak konuyla ilgili eğitim alan öğrencilerin engelliler ile baş başa kalarak onları tanımaları, engelli çocuklarımızında farklı kişilerle farklı ortamlarda bulunarak uyum eğitimleri yapılmış oldu.

30- Nisan ayında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçilerek, 20 adet bilboard da derneğimiz ile ilgili bilgiler ve otizm hakkında mesajlar bir hafta süreyle verilerek farkındalık ve bilgilendirme yapıldı.

31- 1 – 2 Nisan 2016 tarihinde Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü ve Türkiye Erken Çocuklukta Müdahale Derneği’nin (EÇOMDER) düzenlediği Uluslararası Katılımlı 3. Ulusal Disiplinerarası Erken Çocuklukta Müdahale Kongresi’ne (UDEMKO2016) dernek olarak katılımcı olundu, iki gün süreyle stant açıldı, poster yapıldı katılımcılara derneğimiz  anlatıldı, otizm ile ilgili görüşmeler ve incelemeler yapıldı.

32- 2 Nisan 2016 tarihinde Eskişehir bandosu eşliğinde farkındalık yürüyüşü yapıldı, yürüyüşe Eskişehir milletvekili, kamu görevlileri, otizmli aileleri ve çok sayıda Eskişehirli vatandaştan katılım oldu. Vilayet meydanında çocuklarımızın yapmış olduğu etkinlikler sergilendi. Yürüyüş için şapka ve t-shirtler dağıtıldı.

33- 4 Nisan 2016 tarihinde Osmangazi Ünv.’nde Çocuk Psikiyatri Bölümü ve Sosyal Hizmetler, derneğimiz adına stant açtı ve otizmi bilimsel açıdan anlattı, bizler de stantta bulunarak OFDER tanıtımını yaptık.

34- 5 Nisan 2016 tarihinde Eskişehir Kanal 26 televizyonunda Haberiniz Olsun isimli canlı programda, OFDER Yönetim kurulu Başkanı ve sayman’ının katılımı ile 45 dakikalık söyleşi programı yapıldı.

35- 6 Nisan 2016 tarihinde Eskişehir Kılıç Lunapark ve OFDER iş birliği ile lunapark şenliği yapılarak çocuklarımız gönüllerince ücretsiz eğlendiler.

36- 11 Nisan 2016 tarihinde Anadolu üniversitesi meslek yüksek okulu kuaförlük bölümü öğrencileri, çocuklarımıza saç kesimi ve saç bakımı yaparak engelli çocuklar ile uygulamalı eğitim etkinliği yapıldı.

37- Dernek binasında kermes için; takı, keçe, kapı süsleri, mantı, makarna ve sarma yapıldı.

38- 27 Nisan 2016 tarihinde Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü 2. Sınıf öğrencilerine, dernek yönetim kurulu üyelerimiz tarafından, öğrencilerin teorik bilgilerinin pekiştirilmesi ve otizmi tanımaları için yaşanan olaylar örnek verilerek otizm anlatıldı ve OFDER tanıtıldı.