Spor ve yaşam merkezi projesini gerçekleştirmek için arsamızı bulduk ancak merkezimizin binası ve iç döşemesi için gönüllü bağışçı arayışımız devam etmektedir.
Eskişehir ilinde kesin sayısı bilinmemekle birlikte yaklaşık 900 otizmli birey olduğu düşünülmektedir. Son verilere göre dünyada ve ülkemizde her yıl sayısı artan bir şekilde 58 çocuktan birisi otizmli doğmaktadır.
Otizmli çocuk sahibi olan Eskişehir’li aileler, doğumundan sonra ilk üç yıl içinde çocuklarının otizmli olduğunu fark ettikleri andan itibaren, hiçbir sorunlarını çözemedikleri ve nasıl çözecekleri konusunda muhatap bulamadıkları için 2013 yılının Ocak ayında birleşerek Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği OFDER’i kurdular. Dernek 2013 yılından bu güne kadar faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Bu süre zarfında OFDER’in, aile ve otizmli bireylerin yaşamını kolaylaştıran destekleri ve çalışmaları tüm zorluklara rağmen sabırla devam etmiştir. Şeffaf çalışma ve her üyenin sorunlarını çözme gayreti karşısında otizmli birey ve ailelerinin memnuniyeti tarif edilemeyecek oranlara ulaşmıştır. Ancak bu memnuniyet bizlerin bugünkü sıkıntılarını ve gelecek endişelerini yok etmediği için projelerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir. Bu bağlamda en önemli projemiz ve isteğimiz olan Spor ve yaşam merkezi projesini gerçekleştirmek için arsamızı bulduk ancak merkezimizin binası ve iç döşemesi için gönüllü bağışçı arayışımız devam etmektedir. Spor ve yaşam merkezindeki temel düşüncemiz; Otizmli bireylerin bu günkü ve gelecekteki tüm yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak, ailelerin işlerini kolaylaştırmak ve kendilerine bir parça zaman ayırmalarına imkan tanımak ve nihayetinde otizmlilerin gelecek kaygısını ortadan kaldırmaktır..Otizmli anne, baba ve çocuğun evde sürekli yaşaması sanıldığı kadar kolay değildir, tabi dışarı çıkarsanız zorluk dört beş kat daha artmaktadır. Yaşamımızın bir kısmını özetleyecek olursak neden bakım ve yaşam merkezi istiyoruz belki biraz daha kolay anlaşılabilir;
Otizmli bireylerin birçoğu konuşamadığı, taklit hareketleri olmadığı, işaretle gösteremedikleri için iletişimleri sıfıra yakındır ve en büyük sorun burada başlamaktadır. Onların yerine siz düşünmelisiniz. Desteksiz hiçbir ihtiyacını karşılayamıyorlar, konuşmadıkları için en basit olan su ve tuvalet ihtiyaçlarını bile siz bakışlarından anlamanız gerekiyor aksi takdirde ihtiyacını karşılayana kadar sürekli ağlayan, huzursuzluk çıkaran ve zıplayan bir çocuk ile berabersiniz.
Anlayamadığımız ve çözüm bulamadığımız psikolojik sorunları kendisini rahatsız etmeye başladığında yaptıkları ile bizleri de yaşamdan uzaklaştırmaktadır.
Bir an bile yanından ayrılamadığınız çocuğunuz, Annesinin ve babasının, varsa diğer kardeşlerinin psikolojisini bozduğu gibi elimizi kolumuzu bağladığı için hiçbir iş yapamıyorsunuz ve etrafınızda mecburen kalması gereken çekirdek ailenin dışında hiç kimse kalmıyor, tabiri caiz ise bir süre sonra etrafınız boşalıyor, anne ve baba baş başa kalıyorsunuz, bazı ailelerde anne baba da ayrılıyor.
Sürekli yaşadığımız belirsizlikler ve çocuğumuzun ne zaman olacağı belli olmayan ani olumsuz çıkışlarından dolayı düşünme yeteneğinizi kullanamaz ve sürekli korku ve endişe yaşamaktasınız, anksiyete ve panik atak olduk, çünkü her an olumsuz bir şey bekliyorsunuz, sağlığımızı kontrol edemez ve sürekli korku ve endişe içindeyiz. Bununla birlikte elimizde, ayağımızda uyuşmalar, vücudumuzda yerli yersiz titremeler, mide ağrıları, bulantıları ve sayamadığımız ve fark edemediğimiz birçok vücut dengesizlikleri yaşamaktayız.
Evde sürekli ağlayan, ayağını yere vurarak bağıran, zıplayan, yanından ayrılamadığın, ayrılmak istediğinde birisinden destek almak zorunda olduğun, hiçbir işini çocuğu birine bırakmadan yapamadığın, bir otizmli çocukla yaşamak bizleri bitirdi.
Evde anne veya baba yalnız olduğunda tuvalet ihtiyacına bile gidemiyor. Çünkü dönüşte ne olacağı belli değil. Aileler dayanamıyor ve desteğe ihtiyaç var. Bu durum maddi ve manevi açıdan dayanılmayacak duruma sokmuştur. Baba ve Anne geri dönülemeyecek kalıcı problemler yaşamaktan, gazetelere ikinci sayfa haberi olmaktan, hukuki açıdan zor durumlar yaşamaktan korkuyor. Çoğu aile antidepresan ilaçlar kullanmasına rağmen dayanamıyor ve bir gün kendisini kaybedebileceğinden, ya kendine ya başkasına zarar vermekten korkuyor.
Gündüzlü Spor ve yaşam projesi ve devamında, Gündüzlü ve geceli Spor ve yaşam projesi ile bakıma muhtaç olan kimsesiz otizmli bireyler ile şu anda ailesinin bakmakta zorlandığı 18 yaş üstü bireylerin bir çatı altında toplanarak, eğitilmesi, bakılması ve sosyal yaşama katılmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Gündüzlü bakım merkezinde otizmli bireyler 8 saat esasına göre özel eğitimciler ve otizm konusunda bilgi sahibi bakıcılar marifeti ile spor, hobi el işleri, meslek eğitimi, mutfak ve yemek yapma eğitimi, müzik ve ritim, dans ve halk oyunları, sosyal yaşam çalışmaları vb. faaliyetler ile aktif ve verimli olmaları sağlanmalı. Ayrıca sık sık şehir içinde değişik etkinliklere iştirak ettirilerek sosyalleşmeleri sağlanması amaçlanmaktadır.
Otizmli aileler olarak bizlerin ve otizmli bireylerin olmazsa olmazı, gündüzlü ve geceli spor ve yaşam merkezi çok gerekli ve elzemdir. “Ateş düştüğü yeri yakar” sözünde olduğu gibi derdi çeken biliyor. Otizmli çocuğa sahip olan ailelerde boşanma oranı bir hayli fazladır, boşanmayanların ise yaşam kaliteleri ve mutluluğu sıfıra yakındır. Bizler dernek üyelerimiz ve diğer illerdeki Otizmli birey aileleri ile yaptığımız görüşmelerde sürekli aynı sorunları duyuyoruz. Otizmli bireyler ile yaşamak çok zor. 24 saat gözetim altında tutulması gereken ve sürekli mücadele ettiğiniz, biyolojik ihtiyacınızı gidermek için bile üç dakika yanından ayrılamadığınız bir otizmli ile nasıl yaşanır. Birde onların istekleri nasıl karşılanabilir. Canınız olduğu için, o da bir insan bir canlı olduğu için, vicdanınız olduğu için yaşıyor ve yaşatıyorsunuz. Yoksa yaşamak mümkün değil. Hiç kimse Otizmli olmak istemedi veya Otizmli bireye sahip olmak istemedi ancak Allah’ın takdiri söyleyecek bir şey yok, ancak kaliteli yaşamak ailelerin ve diğer çocuklarının da hakkı.
Eskişehir’de temin ettiğimiz arsa üzerine Eskişehirli yardımsever olarak sizlerden yapmanızı arzu ettiğimiz örnek teşkil edecek 30 kişi kapasiteli otizm ve yaşam merkezinin çok önemli bir boşluğu dolduracağı, faydalı ve hayırlı hizmetlere öncü olmanızın getireceği manevi haz da bizim için ciddi bir moral değer, yeni bir şevk ve heyecan kaynağı olacaktır.
Bu tesis, Eskişehir’de otizmli bireyler için bir ilk olup bireylerin topluma üretken olarak katılımlarını sağlayacağı gibi sosyal hayata uyumlarını da arttırarak toplumla bütünleşmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda iş ve meslek sahibi olarak istihdamlarını kolaylaştıracak, aktif bakım hizmetleri ile bireylere bağımsız yaşam becerileri kazandıracak, otizmlilerin ve ailelerinin yaşam merkezinde kaliteli ve güler yüzlü hizmetlerle yaşamdan zevk alan, yaşama bağlı, mutlu, üretken bireyler olmalarına katkı sağlayacaktır. Toplumun otizmli bireyler ile bütünleşmesi ve kaynaşması için yapılacak çalışmalarla otizm konusunda duyarlılık yaratacak, yurtdışından ve yurtiçinden gelecek kişilerle yaşam merkezinde, sosyal tesislerde otizmli bireylerin etkileşimi sağlanacaktır.